Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε

Δελτίο Τύπου - Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας

Στη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας στις 6 Μαρτίου 2008 συζητήθηκε η προσφυγή του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος κατά της οριοθέτησης της λίμνης με τα κριτήρια που έθεσε η αρμόδια επιτροπή. Το Δ.Σ του Φορέα, κατά πλειοψηφία τοποθετήθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης της οριοθέτησης με το σκεπτικό ότι καμία οριοθέτηση δεν θα μπορούσε να είναι ιδανική και κατά συνέπεια οι όποιες προσφυγές απλώς θα μεταθέσουν το πρόβλημα στο μέλλον. Για την πλειοψηφία του Δ.Σ είναι ξεκάθαρο ότι η οριοθέτηση πρέπει να προχωρήσει και σε συνδυασμό με τη χάραξη νέων ζωνών προστασίας να καταστεί δυνατή η προστασία του οικοσυστήματος. Το Δ.Σ. συζήτησε επίσης την καταγγελία του συλλόγου προστασίας περιβάλλοντος σχετικά με τη νομιμότητα ή μη του πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου. Το Δ.Σ. και σε αυτό το θέμα τοποθετήθηκε κατά πλειοψηφία υπέρ του πεζόδρομου, σε μια προοπτική περιβαλλοντικής αξιοποίησης της περιοχής. Με βάση άλλωστε αυτή τη λογική το προηγούμενο Δ.Σ του Φορέα συνήψε και προγραμματική σύμβαση με τη ΝΑΙ με σκοπό την κατασκευή του έργου.


Το Δ.Σ ασχολήθηκε επίσης και με τρέχοντα θέματα που αφορούν σε αδειοδοτήσεις έργων στην περιοχή ευθύνης του. Μεταξύ αυτών αδειοδότηση για κατασκευή δρόμου από τον οικισμό της Νήσου προς το κοιμητήριο του νησιού και αίτημα της μητρόπολης Ιωαννίνων για την κατασκευή πλωτής εξέδρας σε προϋπάρχοντα αύλακα έμπροσθεν της μονής Ελεούσας. Και για τα δύο έργα, η απόφαση ήταν ομόφωνα θετική.


Στη συζήτηση που ακολούθησε τονίσθηκε η αναγκαιότητα ενός συνολικού σχεδιασμού των όποιων παρεμβάσεων περιμετρικά της λίμνης. Επίσης, σύμφωνα με το Δ.Σ. του Φορέα, είναι παράλογο να καλείται ο Φορέας να εγκρίνει παρεμβάσεις λίγο πριν εκπνεύσουν οι χρονικές προθεσμίες εκταμίευσης χρημάτων για έργα τα οποία σχεδιάσθηκαν, εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν ερήμην του.


Το Δ.Σ. του Φορέα παραμένοντας συνεπές με τη θέση του για μια όσο το δυνατόν ευρύτερη συνεννόηση μεταξύ όλων των φορέων αποφάσισε την πραγματοποίηση σύσκεψης στις αρχές Απριλίου με σκοπό τον από κοινού σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης και βιώσιμης πρότασης για την προστασία του οικοσυστήματος.