Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε
O Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων ενσωματώθηκε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ. Κ.Α.) σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/9236/400/2-2-2022 απόφαση (ΦΕΚ 517/Β/9-2-2022)
Η ιστοσελίδα της νέας Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο:
https://necca.gov.gr/mu-epirus
Η παρούσα ιστοσελίδα του πρώην Φορέα (https://www.lakepamvotis.gr) πλέον δεν ενημερώνεται και παραμένει για αρχειακούς λόγους.
Επικοινωνία: mdpp.epirus@necca.gov.gr
Natural Environment and Climate Change Agency (NECCA) incorporated Lake Pamvotis Management Body, due to MD ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/9236/400/2-2-2022 (GG 517/Β/9-2-2022)
The website of Management Unit of the Protected Areas of Epirus is available at the following url:
https://necca.gov.gr/mu-epirus
The present website of the ex-Management Body (https://www.lakepamvotis.gr) is not currently updated and remains live for archival purposes.
Contact: mdpp.epirus@necca.gov.gr
Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε
Την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015 οι φύλακες περιβάλλοντος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας εντόπισαν έναν αργυροπελεκάνο (Pelecanus crispus) σε άσχημη κατάσταση, εντός της λίμνης, κοντά σε ακτή της Νήσου των Ιωαννίνων. Οι φύλακες περιβάλλοντος έσπευσαν άμεσα στο σημείο αλλά ο αργυροπελεκάνος υπέκυψε στα τραύματά του πριν προλάβουν να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες. Ο θάνατός του πιθανώς οφείλεται σε ηλεκτροπληξία από καλώδια της ΔΕΗ καθώς το ένα του φτερό ήταν ελαφρώς καμένο και μαυρισμένο.
Ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) αποτελεί είδος απειλούμενο με εξαφάνιση το οποίο προστατεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην Ελλάδα φιλοξενείται πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού του. Στην περιοχή των Ιωαννίνων έχει παρατηρηθεί τα τελευταία τρία χρόνια μικρός αριθμός αργυροπελεκάνων, σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται στα 7 άτομα, οι οποίοι όμως δεν φωλιάζουν στην περιοχή. Τα καλώδια της ΔΕΗ, λόγω έλλειψης μόνωσης ή σήμανσης αποτελούν σημαντική απειλή για μεγαλόσωμα πουλιά. 'Ισως λόγω του μικρού αριθμού των αργυροπελεκάνων στην περιοχή δεν έχει παρατηρηθεί ξανά αντίστοιχο περιστατικό.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα είναι το τελευταίο ατυχές περιστατικό για τον σημαντικό και σπάνιο αυτό επισκέπτη της περιοχής μας.