Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε

Δελτίο Τύπου - Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών για το 2016

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην περιοχή μας και για φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) που υλοποιείται ταυτόχρονα σε χιλιάδες υγροτόπους ανά τον κόσμο. Οι ΜΕΚΥΠ διεξάγονται το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους σε περισσότερους από 160 υγροτόπους της χώρας μας.

Στην Ελλάδα οι ΜΕΚΥΠ αποτελούν το μακροβιότερο πρόγραμμα παρακολούθησης των πληθυσμών των πουλιών, το οποίο συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) και συμμετέχουν εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα. Από το 2004, στο πρόγραμμα συμμετέχουν και οι περισσότεροι Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων υγροτόπων, διαθέτοντας προσωπικό, οχήματα και εξοπλισμό.

Η μακροχρόνια παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας σε ηπειρωτική κλίμακα παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που υποστηρίζουν τη διατήρηση των υδρόβιων πτηνών και των ενδιαιτημάτων τους, καθώς τα ανωτέρω είδη είναι γνωστά ως δείκτες ποιότητας των υγροτόπων.

Φέτος οι ΜΕΚΥΠ στη λίμνη Παμβώτιδα πραγματοποιήθηκαν  το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016, με τη συνεργασία στελεχών του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Καταγράφηκαν σημαντικά είδη, όπως οι Λαγγόνες και οι Καλαμόκιρκοι, καθώς και άλλα κοινά είδη όπως ερωδιοί, Χουλιαρόπαπιες, Γκισάρια, Κιρκίρια, Πρασινοκέφαλες πάπιες, Κορμοράνοι, καθώς και δύο είδη γλάρων ο Καστανοκέφαλος ο Ασημόγλαρος. Καταγράφηκαν ιδιαίτερα σημαντικές συγκεντρώσεις Λαγγόνων (ξεπέρασαν τα 100 άτομα) που κουρνιάζουν ομαδικά στους καλαμώνες της μονής Ντουραχάνι, ενώ ο αριθμός των Ασημόγλαρων (περίπου 5.100 άτομα) αποτελεί ρεκόρ αφού ίσως εδώ κουρνιάζουν πλέον και πουλιά που τρέφονται στους σκουπιδότοπους της Αλβανίας.

Παρά την έντονη υποβάθμιση που έχει υποστεί η Λίμνη Παμβώτιδα τις τελευταίες δεκαετίες, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό ενδιαιτήματα για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά.