Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε

Δελτίο Τύπου - Δακτυλίωση Λευκών Πελαργών 2019

Με επιτυχία έλαβε χώρα η δακτυλίωση Λευκών Πελαργών (Ciconia ciconia) που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων στις 6 Ιουνίου 2019. Η δράση υλοποιήθηκε από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων σε συνεργασία με την κα. Eva Stets (συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του Ε.Κ.Δ.Π., μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκών πελαργών) και με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων.
Φέτος πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε τρείς (3) φωλιές εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Λογγάδες, Ελεούσα, Πετσάλι) και δακτυλιώθηκαν (8) νεοσσοί πελαργοί του είδους Ciconia ciconia. Από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν τέσσερις (4) φωλιές λόγω δυσκολιών πρόσβασης.
Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους. Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν. Η διαδικασία έχει διάρκεια 15- 20 λεπτά και περιλαμβάνει την ασφαλή και ανώδυνη μεταφορά νεοσσών από τη κάθε φωλιά στο έδαφος, τη τοποθέτηση δακτυλιδιού με μοναδικό κωδικό στο πόδι, τις μετρήσεις μήκους ράμφους, κεφαλής και βάρους και την άμεση επανατοποθέτηση τους στη φωλιά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν από τις φωλιές αρκετά σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.α.), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων των νεοσσών σε περίπτωση που μπλεχτουν σε αυτά κατά τις πρώτες 20 ημέρες της ζωής τους, διάστημα που πριν ακόμη σταθούν στα πόδια τους "μπουσουλάνε", καθιστώντας τα ανίκανα να σταθούν και καταδικασμένα σε βέβαιο θάνατο.
Ευχαριστούμε θερμά την κα. Eva Stets τόσο για την μεταφορά των εξειδικευμένων γνώσεων στο προσωπικό του ΦΔ όσο και για την προσφορά από μέρους της των δακτυλιδιών τύπου ELSA καθώς και τους εθελοντές κ.κ. Μαμάση Διονύση Περιβαλλοντολόγο και Νίκο Γκαβογιάννη Βιολόγο - Πυροσβέστη για τη σημαντική τους συνεισφορά στη διαδικασία των δακτυλιώσεων.
Επίσης ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων για την παραχώρηση ειδικού καλαθοφόρου οχήματος, καθώς και το τεχνικό προσωπικό Βλάχο Γεώργιο, Παπαδιαμάντη Κοσμά που συμμετείχε ενεργά στη δράση.