Η νέα ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας λειτουργεί στη διεύθυνση lakepamvotis.eu - Μεταβείτε

Δελτίο Τύπου - Απολογισμός δράσεων ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας για τη σχολική χρονιά 2018-2019

Με τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2018-19, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (Φ.Δ.Λ.Π.Ι.), θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετείχαν στα προγράμματα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν τόσο στις υποδομές του Φορέα (Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος και Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας), όσο και στα σχολεία αλλά και σε άλλους κατάλληλους χώρους.Η Ενημέρωση - Ευαισθητοποίηση του κοινού για την Προστατευόμενη περιοχή και τη βιοποικιλότητά της μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική προστασία και αειφορική διαχείρισή της. Εξάλλου η περιβαλλοντική ενημέρωση - ευαισθητοποίηση αποτελείβασική αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων. Στόχος αυτών των δράσεων είναι να ευαισθητοποιήσει τους νέους και σταδιακά να επηρεάσει τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους απέναντι στο περιβάλλον και ειδικότερα στο οικοσύστημα της λίμνης, συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη προστασία της.
Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων οι μαθητές εξοικειώθηκαν με έννοιες όπως Προστατευόμενες Περιοχές, οικοσύστημα, βιοποικιλότητα, κύκλος νερού, προστασία και διαχείριση, φαινόμενο του ευτροφισμού, αειφορική διαχείριση, ενημερώθηκαν για τις πολλαπλές αξίες της Λίμνης Παμβώτιδας (βιολογική, αλιευτική, αρδευτική, αναψυχής, εκπαιδευτική, επιστημονική, αντιπλημμυρική, κ.ά.) καθώς και για τις αρμοδιότητες και το έργο του Φ.Δ.Λ.Π.Ι. Επιπλέον στην ενημέρωση σχολικών ομάδων εντάχθηκαν ποικίλες δραστηριότητες πεδίου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο παιδί να έρθει σε επαφή με το φυσικό περιβάλλον. Έτσι τα παιδιά ακολούθησαν περιβαλλοντικά μονοπάτια, παρατήρησαν τη χλωρίδα και την πανίδα, τα τοπία της λίμνης, χρησιμοποίησαν τις αισθήσεις τους, έπαιξαν, δημιούργησαν και ταυτόχρονα ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν για το οικοσύστημα της λίμνης και για το πως μπορούν τα ίδια να συμβάλλουν στην προστασία της.
Συνολικά ενημερώθηκαν 2645μαθητές και φοιτητές με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους από 49 σχολείακαι πανεπιστήμιατης Ελλάδας. Με πολλά από τα σχολεία του νομού Ιωαννίνων υπήρξε διαρκής συνεργασία στη σχολική περίοδο, ώστε μέσα από διαδοχικές επισκέψεις και δραστηριότητες να εμπεδωθούν καλύτερα οι έννοιες και να επιτευχθεί η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι ενημερώσεις και ξεναγήσεις στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας (στο Νησί Ιωαννίνων) και στο Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος πραγματοποιήθηκαν σε μικρές ομάδες των 20 περίπου ατόμων για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Για την καλύτερη ενημέρωση, εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και ανάδειξη της ανάγκης διαφύλαξης της φυσικής κληρονομιάς μας χρησιμοποιήθηκαν κατάλληλες υποδομές ενημέρωσης και ερμηνείας περιβάλλοντος, έντυπες και οπτικοακουστικές εκδόσεις, ενημερωτικά έντυπα, φυλλάδια, λευκώματα, εκθέσεις και ενημερωτικές ημερίδες, δράσεις προβολής της προστατευόμενης περιοχής, περιβαλλοντικά παιχνίδια και δημιουργία επιλεγμένων κατασκευών. Αναλυτικότερα, όπως κάθε χρόνο ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων διοργάνωσε ή συμμετείχε στις ακόλουθες εκδηλώσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης -ευαισθητοποίησης:

Συμμετοχή του Φ.Δ.Λ.Π.Ι. στο 12οΓύρο Λίμνης.Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας στις 16.9.2019 συμμετείχε στον 12ο Γύρο Λίμνης, με δράσεις που ξεκίνησαν στην πλατεία Περάματος, και περιλάμβαναν περιβαλλοντικό εργαστήρι με θέμα τη βιοποικιλότητα της λίμνης, περιβαλλοντικά παιχνίδια (η λίμνη επι-κεφαλής, διασχίζω τη Λίμνη) και παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο και κιάλια. Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούσαν να προμηθευτούν το έντυπο υλικό ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης του Φορέα.

Ευρωπαϊκή γιορτή πουλιών 2018
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας οργάνωσε την Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών - Eurobirdwatch 2018 που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 στον εκθεσιακό χώρο «Δημήτρης Χατζής» (Παλιά Σφαγεία). Η εκδήλωση με θέμα «Γιορτή Πουλιών: Προστατεύουμε τα μεταναστευτικά πουλιά και τους βιοτόπους τους» ξεκίνησε με παιδικά εργαστήρια (μάσκες πουλιών, μολυβοθήκες με θέμα τα πουλιά), ακολούθησαν περιβαλλοντικά παιχνίδια (η λίμνη επικεφαλής, διασχίζω τη Λίμνη), ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπιο και κιάλια δίπλα στη λίμνη! Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τη θεατρική παράσταση « Η δική μας Ντενεκεδούπολη " από τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου γονέων του 8oυ Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, που επιμελήθηκε το θεατρικό εργαστήρι «Θεατρική Συμπαιγνία» σε σκηνοθεσία ΓιολάνταΚαπέρδα. Επίσης σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης διανέμονταν πληροφοριακό υλικό του Φ.Δ.Λ.Π.Ι. Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση - ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και των περιοχών αναπαραγωγής τους, των ενδιάμεσων σταθμών στις μεταναστευτικές τους διαδρομές και των τόπων διαχείμασής τους.

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων καθώς αποτελεί αφορμή για ενημέρωση και συμμετοχή του κοινού στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προστασία των υγροτοπικών περιοχών. Το θέμα αυτής της χρονιάς ήταν η κλιματική αλλαγή καθώς οι υγρότοποι αποτελούν πραγματικά «κλειδί» για την αντιμετώπισή της. Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων για να τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων που έχει καθιερωθεί της 2 Φεβρουαρίου, υποδέχτηκε το Γυμνάσιο Περάματος τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019, στο Κέντρο Προβολής του Σπηλαίου Περάματος «Άννα Πετροχείλου» στην εκδήλωση που διοργάνωσε με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για την προστατευόμενη Περιοχή Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων. Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση για τη σημασία των υγροτόπων και την Προστατευόμενη Περιοχή της λίμνης Παμβώτιδας, ενώ οι συμμετέχοντες μπορούσαν να προμηθευτούν το έντυπο υλικό του Φορέα, αλλά και να παρακολουθήσουν το βίντεο με θέμα Λίμνη Παμβώτιδα: ένα καταφύγιο ζωής και φύσης.
Αντίστοιχη δράση πραγματοποιήθηκε και στο δημοτικό σχολείο Κουτσελιού την 1η Φεβρουαρίου.

Ενημέρωση ομάδα Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Ηπείρου
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (Φ.Δ.Λ.Π.Ι) υποδέχτηκε την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019, ομάδα Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Ηπείρου στο πλαίσιο ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσής τους, στο Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων. Η ερμηνεία οικοσυστήματος λίμνης Παμβώτιδας περιλάμβανε ενότητες για τις Προστατευόμενες Περιοχές της Ηπείρου και τη φυσική κληρονομιά μας, τη Λίμνη Παμβώτιδα, την εξέλιξη της, το οικοσύστημα και τη βιοποικιλότητά της, τη διαχείρισή της, τη σχέση της με τον άνθρωπο, τις παραδοσιακές δραστηριότητες των κατοίκων που σχετίζονταν με τη λίμνη, και πολλά άλλα. Στο τέλος υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης του τοπίου και της ορνιθοπανίδας της λίμνης με τηλεσκόπιο, ενώ οι εκπαιδευτικοί προμηθεύτηκαν και το έντυπο υλικό του Φ.Δ.Λ.Π.Ι.!!!

Φεστιβάλ Επιστήμης και Αειφορίας
Συμμετοχή στο 2ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Αειφορίας που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου «CrisisinContexts που φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από τις 19 έως τις 24 Μαρτίου 2019 στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας»
Αναλυτικότερα την Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019 από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε ως παράλληλη εκδήλωση το 2ο Φεστιβάλ Επιστήμης και Αειφορίας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων επιστήμης και αειφορίας της χώρας και του εξωτερικού. Στόχος του Φεστιβάλ ήταν να προβληθούν οι δράσεις που υλοποιούνται στη χώρα μας προς την κατεύθυνση της αειφορίας στο πλαίσιο των επιστημονικών και εκπαιδευτικών πρακτικών για τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική, τις Τέχνες και τα Μαθηματικά.

Ημερίδα παρουσίασης Π.Δ.
Διοργάνωση ημερίδας-συζήτησης στις 21 Μαρτίου 2019 με θέμα «Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για τον χαρακτηρισμό της υδάτινης, χερσαίας και ευρύτερης περιοχής της λίμνης Παμβώτιδας (Ιωαννίνων), Π.Ε. Ιωαννίνων ως Περιφερειακό Πάρκο, και καθορισμός χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το υπό έγκριση Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας παρουσία του αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος κ. Φάμελλου.

Συμμετοχή του Φ.Δ.Λ.Π.Ι. στις εκπαιδευτικές δράσεις με τίτλο «Το σπίτι της Κωπηλασίας» στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Νέων 2019
Ο Φ.Δ.Λ.Π.Ι. συμμετείχε στο πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Το Σπίτι της Κωπηλασίας» που υλοποιήθηκε στα Γιάννενα την άνοιξη του 2019 με αφορμή τη διεξαγωγή στην πρωτεύουσα της Ηπείρου του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Νέων 2019 (7 και 8 Σεπτεμβρίου). Το πρόγραμμα τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κωπηλατικής Ομοσπονδίας (ΕΚΟΦΝΣ).
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή σχολείων της πόλης όλων των βαθμίδων Σ'αυτό συμμετείχαν ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων, το ΠΕΑΚΙ, ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων «Σχεδία» και η Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνδύαζαν από τη μια τη γνωριμία με την Παμβώτιδα και το οικοσύστημά της και από την άλλη την επαφή με την Κωπηλασία, ένα άθλημα συνυφασμένο με τη λίμνη και πραγματοποιήθηκαν σε τρεις φάσεις.
Περίπου 310 μαθητές από την πόλη των Ιωαννίνων, ανάμεσα στους οποίους και αρκετά παιδιά από τις τοπικές δομές φιλοξενίας προσφύγων είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον συναρπαστικό κόσμο του αθλήματος της Κωπηλασίας, αλλά και να έρθουν σε επαφή με το μοναδικό οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας συμμετέχοντας παράλληλα σε ποικίλες εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις που συνδέονταν με αυτό. Οι συμμετέχοντες μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, όπου ενημερώθηκαν σχετικά με το άθλημα της Κωπηλασίας, έπειτα ακολούθησε ενημέρωση -ευαισθητοποίηση για τη λίμνη από τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων, η οποία περιλάμβανε και παρατήρηση πουλιών και στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν σε ειδική παρέμβαση από το Κέντρο πρόληψης των Εξαρτήσεων Ν.Ιωαννίνων «Σχεδία» με τη συμμετοχή γνωστών αθλητών της Κωπηλασίας όπως οι Ολυμπιονίκες Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας. Έκαστο ημερήσιο πρόγραμμα ολοκληρωνόταν με φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι οποίοι ενθάρρυναν τα παιδιά να αποτυπώσουν εικαστικά την εμπειρία τους.

Συμμετοχή στο εθελοντικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω»:
Με 4 διαφορετικές δράσεις συμμετείχε ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων στη δράση του προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω» «Αν ο εθελοντισμός ήταν παιχνίδι θα ήταν ...θησαυρός». Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν ταΐστρες πουλιών, να κάνουν παρατήρηση με τηλεσκόπιο στη λίμνη και να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες που αναδεικνύουν την ανάγκη της βιοποικιλότητας. Αναλυτικότερα την Τετάρτη 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα για 4η συνεχή χρονιά η σύνθετη δράση «Αν ο εθελοντισμός ήταν παιχνίδι θα ήταν ...θησαυρός». Στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω» 600 μαθητές κάθε βαθμίδας (από νήπια μέχρι φοιτητές) 70 εκπαιδευτικοί, 100 εθελοντές από περισσότερους από 20 φορείς ενεργού πολιτειότητας κατέκλυσαν το Κάστρο των Ιωαννίνων και την εσωτερική Ακρόπολή του.

Συνάντηση -συζήτηση για τη Λίμνη Παμβώτιδα
Συνδιοργάνωση του Εργαστηρίου Γεωγραφικής & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Φ.Δ.Λ.Π.Ι., το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας και σχολείων της πόλης, μιας συνάντησης πολιτών και εκπαιδευτικής κοινότητας με θέμα τη Λίμνη Παμβώτιδα.
Η Συνάντηση - συζήτηση περιλάμβανε:
• εισαγωγή στο θέμα με σύντομες εισηγήσεις ειδικών
• συζήτηση σε μικρές ομάδες με τη μέθοδο worldcafe
• συζήτηση και σχολιασμός στην ολομέλεια
Οι μέθοδοι αυτές εφαρμόζονται συχνά σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και προσανατολίζονται στην καλλιέργεια της συνεργασίας σχολείου και κοινότητας για την αειφόρο ανάπτυξη (school-communitycollaborationforsustainabledevelopment). Η συνάντηση στόχευε στην ενημέρωση-ευαισθητοποίησή των πολιτών σχετικά με τα ζητήματα της Λίμνης Παμβώτιδας. Πραγματοποιήθηκε στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (συγκρότημαΖωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας)

Δράσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας (22/5) πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης μαθητών/τριών σχολικών μονάδων στις 20-23/5/2019 στο «Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας» και το «Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας» για την ιδιαίτερη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Οι δράσεις αυτές στις μαθητικές ομάδες Γυμνασίων της πόλης των Ιωαννίνων συνδυάστηκαν φέτος με το θεσμό της θεματικής εβδομάδας στα γυμνάσια που έφερε τίτλο "Ανθρώπινα Δικαιώματα και Δημοκρατική Συνύπαρξη" στη λογική ότι η κατανόηση της σημασίας της διατήρησης της βιοποικιλότητας μπορεί να συμβάλει στην καλλιέργεια του σεβασμού της διαφορετικότητας σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον οι μαθητές/τριες, ως εν δυνάμει ενήλικες ενεργοί πολίτες, καλούνται να αναλάβουν πρωτοβουλίες για συνεργασία και δράσεις για την προστασία του οικοσυστήματος της λίμνης Παμβώτιδας με απώτερο στόχο καλύτερη ποιότητα ζωής στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης.
Η ερμηνεία οικοσυστήματος λίμνης Παμβώτιδας περιλάμβανε γενικές πληροφορίες για τη λίμνη (όνομα, έκταση βάθος, ηλικία, NATURA 2000), ιδιαιτερότητες του οικοσυστήματός της, τη σχέση του ανθρώπου με τη λίμνη κ.ά. Στο τέλος υπήρχε η δυνατότητα παρακολούθησης του τοπίου και της ορνιθοπανίδας της λίμνης με τηλεσκόπιο και προμήθειας του έντυπου υλικού του Φ.Δ.Λ.Π.Ι.!!! Συνολικά ενημερώθηκαν 520 μαθητές από τα σχολεία:6ο Γυμν. Ιωαννίνων, 2ο Διαπολιτισμικό Γυμν. Ιωαννίνων, 4ο Γυμν. Ιωαννίνων
1ο Γυμν. Ιωαννίνων, 7ο ΝηπιαγωγείοΙωαννίνων.

Συνάντηση -συζήτηση για τη Λίμνη Παμβώτιδα
Συνδιοργάνωση του Εργαστηρίου Γεωγραφικής & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το Φ.Δ.Λ.Π.Ι., το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας και σχολείων της πόλης, μιας συνάντησης πολιτών και εκπαιδευτικής κοινότητας με θέμα τη Λίμνη Παμβώτιδα.
Η Συνάντηση - συζήτηση περιλάμβανε:
• εισαγωγή στο θέμα με σύντομες εισηγήσεις ειδικών
• συζήτηση σε μικρές ομάδες με τη μέθοδο worldcafe
• συζήτηση και σχολιασμός στην ολομέλεια
Οι μέθοδοι αυτές εφαρμόζονται συχνά σε διεθνές επίπεδο στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και προσανατολίζονται στην καλλιέργεια της συνεργασίας σχολείου και κοινότητας για την αειφόρο ανάπτυξη (school-communitycollaborationforsustainabledevelopment). Η συνάντηση στόχευε στην ενημέρωση-ευαισθητοποίησή των πολιτών σχετικά με τα ζητήματα της Λίμνης Παμβώτιδας. Πραγματοποιήθηκε στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων (συγκρότημα Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας)

Εκδηλώσεις Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (Φ.Δ.Λ.Π.Ι.) οργάνωσε, με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και του Μουσείου Αργυροτεχνίας, την Τετάρτη 5 Ιουνίου, ειδικά σχεδιασμένες δράσεις ευαισθητοποίησης για ομάδες παιδιών στο χώρο του Ιτς Καλέ. Στις δράσεις συμμετείχαν περίπου 230 παιδιά.

Παράλληλα στην πλατεία Μαβίλη στο Μώλο, ο Φ.Δ.Λ.Π.Ι. οργάνωσε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ, επίδειξη λειτουργίας αυτόνομων σκαφών, στα πλαίσια του προγράμματος Horizon 2020, INCATCH. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμων και αποδοτικών συστημάτων, τεχνολογιών και υπηρεσιών παρακολούθησης των υδάτων σε επίπεδο λεκάνης απορροής. Η επίδειξη στόχευε στην ενημέρωση των φορέων και πολιτών σχετικά με τη διαχείριση, παρακολούθηση και προστασία των επιφανειακών υδάτων στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, ο Φ.Δ.Λ.Π.Ι. με τη συνεργασία της ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποίησε δακτυλιώσεις νεοσσών πελαργών, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των μεταναστευτικών κινήσεων, της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκειας ζωής τους.

Συμμετοχή στο κάστρο των παιδιών
Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (Φ.Δ.Λ.Π.Ι.) συμμετείχε στο θεσμό του Πνευματικού Κέντρου «Το κάστρο των παιδιών» όπου παιδιά της πόλης (από 6 έως 12 ετών) απασχολούνται δημιουργικά στο πρότυπο θερινό"σχολείο" πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών στους χώρους του Μουσείου Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ στην Ακρόπολη του Ιτς Καλέ, με τη συνεργασία του οποίου διοργανώνεται. Ο Φορέας συμμετείχε με προβολή κατάλληλου οπτικοακουστικού υλικού, παρουσιάσεις και περιβαλλοντικά παιχνίδια που έχουν στόχο να ευαισθητοποιήσουν τη νέα γενιά αναφορικά με τη σημασία της βιοποικιλότητας κα του οικοσυστήματος της λίμνης.Στις δράσεις συμμετείχαν περίπου 150 παιδιά.


Πρόσθετα ο Φ.Δ.Λ.Π.Ι. με την παρουσία του σε τηλεοπτικές εκπομπές, συνεντεύξεις και δελτία τύπου σε τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ,αλλά και αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,προβάλλει την προστατευόμενη περιοχή και το έργο του φορέα.
Τέλος θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνης Παμβώτιδας και το Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας λειτουργούν όλο το χρόνο για το ευρύ κοινό, και σας προσκαλούμε να τα επισκεφτείτε και κατά την περίοδο του Καλοκαιριού!
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Φ.Δ. (www.lakepamvotis.gr) και στο facebook του Φορέα, ή να επικοινωνήσετε στο 2651021834.